Hollandsteel
Icoon sneller - Icoon preciezer - Icoon goedkoper - Icoon 24/7 bereikbaar via ons 2D en 3D portaal
Header

Plaatlasersnijden

Hoe werkt een vlakbed/plaat lasersnijder?

 

Lasersnijmachines kunnen voor veel toepassingen worden gebruikt, wij gebruiken de plaatlasersnijder voor het lasersnijden van contouren, graveren en op maat snijden van metalen platen van verschillende materialen zoals staal, RVS en aluminium. Het lasersnijden is zeer nauwkeurig en tevens krijgt het product een heel mooi strak snijbeeld. De plaat wordt maar op een heel klein oppervlakte warm, waardoor vervorming door warmte nagenoeg niet optreedt. Ook is het met lasersnijden mogelijk om complexe vormen en kleine gaten te snijden.

 

Laser is de Engelse afkorting voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation

 

Een laser is een elektromagnetische stralingsbron die licht uitzendt in een bijna evenwijdige bundel. Om met de laserstraal te kunnen snijden, moet die worden gefocusseerd tot een lichtcirkel waarvan de diameter slechts fracties van een millimeter bedraagt. Hierdoor wordt de intensiteit van de straal zo groot, dat hiermee zeer smalle en nauwkeurige gleuven kunnen worden gemaakt, vaak ondersteund door een snijgas

 

 

snijkop plaatlaser

 

 

Wij gebruiken voor het lasersnijden van platen een C02 laser

Een koolstofdioxidelaser wordt ook wel een CO2-laser genoemd. Dit is een machine die uitgerust is met een gaslaser die elektrisch is aangedreven. Het gas van deze gaslaser bevindt zich in een ontladingsbuis en bestaat uit een mengsel van de volgende gassen: Koolstofdioxide, Stikstof en Helium

 

 

laserbron lasersnijden plaatlaser

 

 

Een koolstofdioxidelaser is een werktuig die een afgesloten buis bevat waarin aan de ene kant een spiegel is geplaatst van gepolijst metaal en aan de andere kant een deels doorlatende spiegel is aangebracht. Stikstofmoleculen worden in trilling gebracht door middel van elektrische stroom. Stikstof is een homonucleair molecuul en kan daardoor zijn energie niet kwijt door de afgifte van fotonen. In plaats daarvan raakt stikstof zijn energie kwijt door koolstofdioxidemoleculen aan te slaan. Dit zorgt er voor dat het infrarode laserlicht tot stand komt. Helium is aan het gasmengsel toegevoegd om bij te dragen aan de gasvorming voor de hitte van de elektrische ontlading. Daarnaast zorgt helium er voor dat de koolstofdioxidemoleculen na excitatie terug kunnen keren naar de basistoestand.

 

Naast bovenstaande gassen om de laserstraal op te wekken zijn er bij het snijproces ook gassen nodig om het gesmolten materiaal te verwijderen uit de snede. Dit kan een inert of een reactief gas zijn. De zuurstof reageert tijdens het snijden op het materiaal en dit exotherme proces levert een hoge energie op waardoor er door 20 mm dik staal kan worden gesneden met de laser.

 

Voor het snijden van rvs en aluminium gebruiken wij het inerte gas stikstof, dit gas geeft geen exotherme reactie op het te snijden materiaal en wordt alleen gebruikt om het gesmolten materiaal uit de snede te verwijderen. Ook bij het snijden van laag of ongelegeerde staalsoorten kunnen wij lasersnijden met stikstof, hierdoor vormt er geen oxidehuid op het materiaal wanneer dit niet gewenst is. Dit kan van belang zijn voor verdere bewerkingen van het materiaal zoals poedercoaten.

 

Onze vlakbed/plaat lasersnijmachine kan platen verwerken van 3000*1500 mm groot. Deze plaat word op het snijbed gelegd. De laserstraal wordt door middel van spiegels overgebracht naar de snijkop, waar deze wordt gefocust  en naar het materiaal gestuurd. De snijkop volgt exact het programma volgens tekening, waardoor er prachtige laser gesnedenproducten worden gerealiseerd.

 

 

vlakbed plaatlaser

 

 

Dienst
2e vlakbedlaser in Bestelling
Oktober 2018 Zal HollandSteel een nieuwe vlakbedlaser in gebruik gaan nemen. Wederom hebben we voor ...
Dienst
Hollandsteel is klaar om de concurrentie aan te gaan
Hollandsteel is klaar om de concurrentie aan te gaan   Hollandsteel uit Opmeer gaat met de aank...
Dienst
Hollandsteel ontwikkelt een klanten portaal
Hollandsteel lanceert klanten portaal   Met de ontwikkeling van een volledig geautomatiseerd kl...
Dienst
Hollandsteel koopt ook een vlakbedlaser
Hollandsteel koopt ook een plaatlaser   Met de aankoop van een 4KW 3000*1500MM vlakbedlaser kan...
Dienst
Eerste Durma buislaser komt naar Nederland
De Turkse machinefabrikant Durma heeft een aantal jaren gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe f...